Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Μπαμπούλας Α.Ε. (Monsters, Inc.) -2001-

Περίληψη και κριτική

Σε ένα παράλληλο σύμπαν, η εταιρεία Μπαμπούλας Α.Ε. είναι η πιο επιτυχημένη επιχείρηση παραγωγής τρόμου που χρησιμοποιείται ως πηγή ενέργειας. Ο Σάλι είναι το πιο επιτυχημένο τέρας που ως βοηθό του έχει τον Μάικ, ένα μικρό ενοχλητικό τερατάκι. Οι δυο τους όπως και εκατοντάδες άλλα τέρατα εισβάλλουν καθημερινά στα δωμάτια μικρών παιδιών με σκοπό την περισυλλογή φόβου. Για τα τέρατα οι άνθρωποι είναι επικίνδυνοι και τοξικοί. Τον χαμό σκορπάει η μικρή Μπου που αλλάζει όλο των κόσμο του Σάλι και του Μάικ.Μία ταινία κινουμένων σχεδίων, αρκετά διαφορετική. Χρησιμοποιεί τον φόβο των μικρών παιδιών για το τέρας της ντουλάπας ή τον φοβερό και τρομερό μπαμπούλα και τον μετατρέπει σε αγαπητό ήρωα που προκαλεί γέλιο και έχει κι αυτός ευαισθησίες. Ακόμα και αν δεν φαίνεται αμέσως με την πρώτη ματιά, έχει κι έναν καλό σκοπό αυτή η ταινία. Προσωπικά πιστεύω ότι όλοι μέχρι να φτάσουμε σε μία κάποια ηλικία είχαμε τέτοια πλάσματα στο μυαλό μας με άπειρες σκέψεις φόβου να τα συντροφεύουν.

Αν και η ταινία είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για το μεγαλύτερο μέρος της από ένα σημείο και μετά άρχισα να βαριέμαι. Οι εξελίξεις για τους δύο τερατώδεις φίλους μας δεν ήταν θετικές και αντί να περιμένω να δω την ανατροπή απλά ήθελα να κυλήσει λίγο πιο γρήγορα η ιστορία μέχρι να φτάσουμε στο τέλος. Το άσχημο είναι ότι η ταινία έχει διάρκεια 90 λεπτών, δεν την λες μεγάλη σε καμία περίπτωση, και δεν είναι καλό χαρακτηριστικό να σου προκαλεί τέτοια αίσθηση μέσα σε τέτοιο χρόνο. Η επαναφορά στο ενδιαφέρον της υπόθεσης έγινε, πάντως, καθώς φτάσαμε στα τελευταία λεπτά.

Στα πολύ θετικά είναι ότι μιλάμε για μία καλοσχεδιασμένη ταινία, με χαρακτήρες που σε εμένα έγιναν όλοι αγαπητοί, ανεξαρτήτου βαθμούς καλοσύνης. Η μοναδική μικρή εξαίρεση ίσως να ήταν ο Μάικ, ο κοντός, πράσινος, μονόφθαλμος βοηθός του Μάικ που αν και πολύ γλυκός (και το λέω αυτό για τέρας, ναι...) είχε τόσο έντονο άγχος και νεύρα που μου το μετέδιδε και πάθαινα μικρές κρίσεις πανικού ανά διαστήματα. Αυτό είναι πολύ θετικό για την ταινία, άλλα καθόλου για το νευρολογικό μου σύστημα!

Υ.Γ.: Σύντομα και άρθρο για τους Μπαμπούλες Πανεπιστημίου!

Ταυτότητα ταινίας: 
Σκηνοθεσία: Πίτε Ντόκτερ, Ντέιβιντ Σίλβερμαν, Λι Άνκριχ
Σενάριο: Πίτε Ντόκτερ, Τζιλ Κάλτον, Τζεφ Πίτζεον, Ραλφ Έγγλεστον, Άντριου Στάντον, Ντάνιελ Γκέρσον
Τις φωνές τους δανείζουν: Τζον Γκούντμαν, Μπίλι Κρίσταλ, Μέρι Γκιμπς, Στιβ Μπουσέμι
Διάρκεια: 92 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 8/10

Trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)