Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

Δύο για το δρόμο (Two for the road) -1967-

Περίληψη και κριτική

Ο Μαρκ, είναι ένας επιτυχημένος αρχιτέκτονας που ακολουθούμενος από την γυναίκα του, Τζο, ταξιδεύει ως την νότια Γαλλία για τον εορτασμό της ολοκλήρωσης κάποιον έργων ενός πελάτη του, του Μορίς τον οποίο η γυναίκα του αντιμετωπίζει σαν εμπόδιο στη σχέση τους. Καθ'όλη την διάρκεια του ταξιδιού τους, αναμνήσεις από την κοινή τους ζωή έρχονται στο μυαλό τους. Η γνωριμία τους, τα πρώτα τους  ωτοστόπ, τα ταξίδι τους με την πρώην γυναίκα του Μαρκ και την νέα της οικογένεια, το πρώτο ταξίδι με την κόρη τους και τα σύννεφα στη σχέση τους περνούν από το μυαλό τους φέρνοντας αναστατώσεις στην τωρινή ζωή τους...Κάθε φορά που πάω σε θερινό σινεμά, και συγκεκριμένα σε αυτό που επιλέγω εγώ, δεν ενδιαφέρομαι συνήθως για το ποια ταινία παίζει γιατί τις περισσότερες δεν τις γνωρίζω, τα περισσότερα είναι remake, για αυτό. Συνήθως μου βγαίνει σε καλό με ορισμένες εξαιρέσεις. Αυτή η ταινία είναι από τις καλές, τις πολύ καλές περιπτώσεις. Μπήκα στο χώρο προβολής με μία μικρή προκατάληψη και βγήκα αρκετά μετανιωμένος για την στάση μου αυτή!

Το πολύ καλό αποτέλεσμα πιστεύω ότι οφείλεται κυρίως στις ερμηνείες. Ότι ρόλο κι αν είχε αναλάβει ο καθένας και όποιο κι αν ήταν το συναίσθημα που είχαν να βγάλουν εις πέρας, τα κατάφεραν όλοι τους περίφημα. Ειδικά η Όντρεϊ Χέμπορν στον πρωταγωνιστικό ρόλο γινόταν ακόμα πιο απολαυστική ανά λεπτό που περνούσε.

Το σενάριο έκανε κύκλους ανάμεσα στο κωμικό, το δραματικό και το αισθηματικό με αρκετή επιτυχία. Ίσως μια μεγάλη αδυναμία του έργου ήταν το ότι σε πολλές περιπτώσεις η εναλλαγή των χρονικών περιόδων γινόταν με απότομο τρόπο που κατάφερνε να με μπερδέψει μέχρι να καταφέρω να συνειδητοποιήσω κάθε φορά για ποια εποχή μιλάμε. Από ένα σημείο και μετά όμως ήταν αρκετά εύκολη η "μεταφορά" μου σε κάθε χρονικό στάδιο.

Εν κατακλείδι, μιλάμε για μια πολύ όμορφη ταινία με ερμηνείες αξιοζήλευτες για κάθε ηθοποιό, ανεξαρτήτου εποχής. Ακόμα και αν δεν μπορέσετε να την βρείτε σε κάποιον θερινό (ή μη - ποτέ δεν ξέρεις) κινηματογράφο. Τότε, ακόμα και η ενοικίαση από το κοντινότερο video club είναι μία πολύ καλή επιλογή. Η συγκεκριμένη ταινία, αδιαμφισβήτητα, ήταν μία όαση ανάμεσα στις μετριότητες στις οποίες καταλήγω τώρα τελευταία...

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Στάνλεϋ Ντονέν
Σενάριο: Φρέντερικ Ράφαελ
Πρωταγωνιστούν: Όντρεϊ Χόμπορν, Άλμπερτ Φίνει, Έλινορ Μπρον, Ουίλιαμ Ντάνιελς, Κλόιντ Ντόφιν
Διάρκεια: 111 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 9/10

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)