Τρίτη, 23 Ιουλίου 2013

Βιβλίο: Πενήντα αποχρώσεις του γκρι (Fifty Shades of Grey) -2011-

Περίληψη και κριτική

Η Αναστάζια Στιλ, φοιτήτρια λογοτεχνίας που οδεύει προς το τέλος των σπουδών της, αναγκάζεται να πάρει συνέντευξη εκ μέρους της καλύτερης της φίλης  για την φοιτητική εφημερίδα από ένα πολύ πλούσιο άνδρα ο οποίος αποτελεί πρότυπο για πολλούς αλλά η Άνα(στάζια) το μοναδικό που ξέρει για αυτόν είναι το όνομά του, Κρίστιαν Γκρέυ. Μετά την συνέντευξη η ίδια θεωρεί ότι οι εντυπώσεις που άφησε δεν ήταν οι καλύτερες. Τυχαία ξανασυναντιούνται στο μαγαζί το οποίο δουλεύει η Άνα. Αρχίζουν να βγαίνουν και η Άνα έρχεται συνεχώς αντιμέτωπη με εκπλήξεις ενώ η ίδια δεν ξέρει πως πρέπει να νιώσει και πως να πράξει. Μια σχέση έντονου πάθους εξελίσσεται μεταξύ τους, η οποία είναι εμπλουτισμένη με ένταση, πόνο, οργή, χαρά, τρυφερότητα και αγάπη δημιουργώντας εκρηκτικά αποτελέσματα.


Ένας δεύτερος τίτλος του συγκεκριμένου μυθιστορήματος θα μπορούσε να είναι το "Βιβλίο που σπάει όλα τα ρεκόρ" κάτι που είναι άλλωστε γνωστό σε όλους μας. Αν και η απορία μου εξαπλωνόταν μέρα μέρα από την στιγμή που κυκλοφόρησε, κατέληξα να διαβάσω το πρώτο μέρος της πιο αμφιλεγόμενης τριλογίας μόλις πριν λίγα εικοσιτετράωρα. Ξέροντας ότι πρόκειται για φαινόμενο αποφάσισα να διαβάσω κάθε κριτική που βρήκα (κάτι που δεν έχω ξανακάνει) και τελειώνοντας βεβαιώθηκα για πολλοστή φορά για το πόσο πικρόχολος, συντηρητικός και προκατειλημμένος μπορεί να είναι κάποιος.

Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω είναι ο λόγος για τον οποίο χαρακτηρίστηκε αυτό το βιβλίο ως προχειρότητα για να περνάνε τον χρόνο τους οι νοικοκυρές. Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι κανένα βιβλίο δεν απευθύνεται μόνο σε μία ομάδα ανθρώπων. Ειδικά όταν πρόκειται για το συγκεκριμένο που είναι γραμμένο σε μία ιδιαίτερα απλοϊκή μορφή και το κάνει προσιτό, από αυτή τη μεριά, σε όλους. 

Οι σεξουαλικές στιγμές αν και αφθονούν μέσα στο βιβλίο, δεν περιγράφονται με τρόπο χυδαίο και προσβλητικό. Στο κάτω κάτω της γραφής, πρόκειται για ένα βιβλίο που περιγράφει μια ιδιόμορφη σχέση που ο κύριος άξονας της, αρχικά, είναι το σεξ σε μία έντονη μορφή του.

Οι χαρακτήρες είναι σχεδιασμένοι για να φέρνουν συνεχώς την ανατροπή λόγω των αντιθέσεων τους. Ο Κρίστιαν είναι πλούσιος, μανιακός με την εξουσία, απρόβλεπτος ενώ τον κυριεύει επί μονίμου βάσεως μία ασταμάτητη εναλλαγή συναισθημάτων. Η Άνα, μπερδεμένη, χωρίς ίχνος υπεροψίας, με μια εσωτερική θεά και ένα υποσυνείδητο να παλεύουν διαρκώς φαίνεται να μην είναι απόλυτα σίγουρη αν είναι η κατάλληλη για τον Κρίστιαν ενώ ο ίδιος πιστεύει ότι η Άνα είναι η ιδανική κοπέλα για εκείνον και τα θέλω του, στην αρχή τουλάχιστον.

Επανέρχομαι σε αυτό που ανέφερα νωρίτερα. Δεν θεωρώ ότι μόνο οι νοικοκυρές έχουν δικαίωμα σε μια ιστορία που προκαλεί τόσο δυνατή συναισθηματική ένταση ενώ παράλληλα χαρίζει στιγμές έκπληξης και ευθυμίας σε κάθε αναγνώστη. Είναι ένα βιβλίο με μια ιστορία που σε παρασύρει και μπορεί να βρεθεί στα χέρια κάθε ανθρώπου -εξαιρούνται όσοι περιμένουν περιγραφές βγαλμένες από διηγήματα του Τσέκωφ, όλοι αυτοί δηλαδή που θα είναι πάντα οι γνωστοί ανικανοποίητοι-.

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Ε.Λ. Τζέιμς
Αριθμός σελίδων: 704
Εκδόσεις: Πατάκη

Αν θέλετε να αγοράσετε το βιβλίο διαδικτυακά, μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα στα ακόλουθα ηλεκτρονικά καταστήματα: μετάβαση στη λίστα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)