Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013

Ο εξορκισμός της Έμιλυ Ρόουζ (The Exorcism of Emily Rose) -2005-

Περίληψη και κριτική

Η ιστορία εξελίσσεται μέσα σε ένα δικαστήριο που προσπαθεί αν δώσει εξήγηση στον θάνατο της Έμιλυ Ρόουζ. Δύο απόψεις συγκρούονται, η μία υποστηρίζει ότι ο θάνατος της κοπέλας οφείλεται σε κάποια ψυχολογική ασθένεια ενώ η άλλη ρίχνει το φταίξιμο σε διαβολικά πνεύματα που κυρίευσαν το σώμα της Έμιλυ. Ο ιερέας Μουρ είναι ο κατηγορούμενος για τον θάνατό της καθώς την έπεισε να κόψει την φαρμακευτική αγωγή και προχώρησε σε εξορκισμό προσπαθώντας να την σώσει.Για μένα αυτή η ταινία έχει ένα βασικό κοινό με το Orphan, είναι και τα δύο πλασαρισμένα ως ταινίες απίστευτης αγωνίας και τρόμου και περιμένεις με απίστευτη αγωνία να τα δεις και τελικά μόλις έρθει το φινάλε αναρωτιέσαι "Αυτό ήταν; Δεν έχει άλλο;". Φυσικά αυτή η ταινία υπερισχύει κατά πολύ του Orphan. Αλλά επειδή μερικά flash-back από την ζωή της Έμιλυ μας εφοδιάζουν με ένα έξτρα ενδιαφέρον και ίσως η σκηνή του εξορκισμού προκαλεί ένα είδος τρόμου, δεν νομίζω ότι πρόκειται πια για μια τόσο αξιοθαύμαστη ταινία τρόμου. Σίγουρα, είναι ένα πολύ καλό δράμα αλλά μην υπερβάλλουμε κιόλας.

Κάθε ταινία που βασίζεται σε πραγματική ιστορία πρέπει να την εκμεταλλεύονται στο έπακρο γιατί τέτοιου είδους ιστορίες είναι αυτές που μπορούν να θεωρηθούν αριστουργήματα, με την κατάλληλη μεταφορά εννοείται. Το σενάριο φαίνεται να μην είναι αντάξιο της πραγματικής ιστορίας, δεν έχει να παρουσιάσει κάτι το ιδιαίτερα εντυπωσιακό και δεν μπορεί να "παγιδεύσει" μέσα του τον θεατή. Από την άλλη μεριά, οι εντυπώσεις μου από την σκηνοθεσία είναι ιδιαίτερα θετικές και χαίρομαι που έγινε καλή δουλειά, έστω από αυτήν την πλευρά.

Οι ερμηνείες δεν ήταν αρκετά ικανοποιητικές για να στηρίξουν μία τέτοια ταινία. Η καλύτερη ερμηνεία ήταν αυτή της ηθοποιού που υποδυόταν τον ρόλο της Έμιλυ, Τζένιφερ Κάρπεντερ, αλλά μόνο κατά τη διάρκεια του εξορκισμού της. Σε εκείνο το σημείο ομολογώ πως είχα ανατριχιάσει, όχι από τρόμο, αλλά από την διάχυτη εκφραστικότητα της κοπέλας που ήταν εντυπωσιακό να παρακολουθείς για αυτό και παρακαλούσα η συγκεκριμένη σκηνή να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Σκοτ Ντέρικσον
Σενάριο: Πολ Χάρις Μπόρτναμ, Σκοτ Ντέρικσον
Πρωταγωνιστούν: Τζένιφερ Κάρπεντερ, Λάουρα Λίνει, Τομ Ουίλκινσον, Κάμπελ Σκοτ
Διάρκεια: 119 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 6/10

Trailer


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)