Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Amelie (Le fabuleux destin d'Amélie Poulain) -2001-

Περίληψη και κριτική

Η Αμελί είναι ένα κορίτσι διαφορετικό από τα άλλα. Είναι ντροπαλή και έχει μία δίκη της αίσθηση της δικαιοσύνης. Παλεύει να ξεφύγει από την μοναξιά η οποία την περιβάλλει κι αποφασίζει να βοηθήσει τους γύρω της προσπαθώντας να αλλάξει τις ζωές τους προς το καλύτερο. Στον δρόμο της προσπάθειάς της αυτής, βρίσκει τον έρωτα και προσπαθεί να τον κυνηγήσει με τον δικό της τρόπο.Αν δεν έχετε δει την ταινία, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει το soundtrack, που κάποτε ήταν και ήχος κλήσης μου αν και δεν συμφωνούσε με τα υπόλοιπα ακούσματα μου τότε. Η ταινία είναι αρκετά καλή, και ακόμα πιο σημαντικό: είναι πρωτότυπη! Είναι μια τρυφερή ιστορία όπως πολλές άλλες αλλά η βασική ηρωίδα είναι εξαιρετικά διαφορετική από τον καθένα. Θέλει να βοηθήσει, βάζει στοιχήματα και τα καταφέρνει, κάνει τα πάντα για την αγάπη ακόμα κι αν αυτή έρθει απρόσμενα και είναι σε θέση να βρει την ευτυχία από πολύ απλά καθημερινά πράγματα. Όλα αυτά ακούγονται συνηθισμένα αλλά πόσοι από μας είναι σε θέση να τα εντάξουν στην προσωπικότητά τους;

Από σκηνοθετικής απόψεως, βλέπουμε μία πολύ καλή δουλειά με ένα όμορφο αποτέλεσμα. Για τις ερμηνείες (της Οντρέ Τοτού ως Αμελί τουλάχιστον) δεν χρειάζεται να πούμε πολλά αφού χωρίς τις δυνατότητες τις πρωταγωνίστριας δεν θα είχαμε το αποτέλεσμα που έχουμε αυτή τη στιγμή. Από άποψη σεναρίου, ξεκαθαρίσαμε την πρωτοτυπία, πιστεύω όμως ότι ενώ πρόκειται για μια συναισθηματική περιπέτεια, θα χρειαζόταν περισσότερη ένταση, περισσότερη ενέργεια, ενέργεια που ίσως και να έλειπε από το υπόλοιπο καστ, που το διακατείχε μία υποτονική συμπεριφορά και κατάφερνε να περνά σχετικά απαρατήρητο. Έχουν περάσει λίγοι μήνες από τότε που το είδα και οι εικόνες των υπόλοιπων ηθοποιών έχουν σχεδόν σβηστεί στο μυαλό μου.

Συμπερασματικά, έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα με ορισμένες ατέλειες. Έμεινα λίγο έκπληκτος που αυτή η ταινία έκανε 270.000 εισιτήρια και ήταν η ένατη πιο επιτυχημένη ταινία για το 2001 στην Έλλαδα που κατά την γνώμη μου θεωρείται επιτυχία αν σκεφτεί κανείς ότι δεν πρόκειται για κωμωδία ή περιπέτεια που είναι συνήθως όσα προτιμάει η χώρα μας. Να πω ότι η παραπάνω πληροφορία ήρθε από την βικιπαίδεια την οποία επισκέφτηκα για να δω αν είχε επιτυχίες στα Όσκαρ. Πέντε υποψηφιότητες όπως είδα αλλά καμία νίκη.

Ταυτότητα ταινίας
Σκηνοθεσία: Ζαν-Πιερ Ζενέ
Σενάριο: Ζαν-Πιερ Ζενέ, Γκιγιόμ Λοράν
Πρωταγωνιστούν: Οντρέ Τοτού, Ματιέ Κασοβίτς, Λορέτα Καραωοτά, Ντομινίκ Πινιόν
Διάρκεια: 122 λεπτά 

Βαθμολογία ταινίας: 7,5/10

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)