Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2013

Βιβλίο: Έγκλημα στα παρασκήνια -πρώτη έκδοση 1954-

Περίληψη και κριτική

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, φωνές ακούγονται στο θέατρο. Η πρωταγωνίστρια έχει δολοφονηθεί ενώ ένας από τους ηθοποιούς έχει εξαφανιστεί. Ο αστυνόμος Μπέκας και ο Μακρής, διευθυντής μεγάλης εφημερίδας, ανακρίνουν υπόπτους, εμπλέκονται σε παρακολουθήσεις και κάνουν ότι μπορούν για να βρουν την άκρη του νήματος. Τα πράγματα φαίνονται να περιπλέκονται όλο και πιο πολύ και οι ύποπτοι να πολλαπλασιάζονται χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει διαπράξει το έγκλημα.

Είχα την ατυχία να διαβάσω μια ανατύπωση που θα έλεγε κανείς ότι δεν είχε καν επιμέλεια πριν εκδοθεί. Μέσα σε ένα μικρό βιβλίο είδα τα περισσότερα λάθη που έχω δει ποτέ. Και αυτό είναι η αλήθεια ότι δεν σε αφήνει να ευχαριστηθείς όσο μπορούσες την ιστορία. Κεφαλαία γράμματα μέσα στις λέξεις, άλλες λέξεις χωρίς κενό μεταξύ τους, ας μην μιλήσω για κενά μεταξύ των θεματικών ενοτήτων του κάθε κεφαλαίου. Ένιωθα σαν τον αστυνόμο Μπέκα, και οι δύο μυστήρια είχαμε να διαλευκάνουμε. Αυτός ποιος σκότωσε την πρωταγωνίστρια, Άννα Βαργή, και εγώ ποιος σκότωσε το βιβλίο!

Γενικά, όμως, η ιστορία είχε άπειρους τόνους ενδιαφέροντος ειδικά για κάποιον που του αρέσει πολύ αυτό το είδος, όπως εγώ. Το μόνο αρνητικό στοιχείο που θα μπορούσα να σημειώσω είναι η έντονη επανάληψη καθ'όλη την διάρκεια του μυθιστορήματος. Ήταν μία περίπλοκη υπόθεση αλλά πιστεύω ότι όλοι καταλάβαμε τι γινόταν, και αυτή η συνεχής αναφορά στα ίδια γεγονότα από ένα σημείο και μετά έπαυε να λύνει απορίες αλλά κούραζε. Αλλά είναι τόση η περιέργεια για να μάθεις το τέλος που δεν το σκέφτεσαι και πολύ όσο το διαβάζεις, στο τέλος σκέφτεσαι όλα τα σημεία που είχαν ειπωθεί, ή μάλλον γραφτεί, ξανά και ξανά.

Με μία πρόχειρη αναζήτηση, ανακάλυψα ότι και τον χειμώνα παιζόταν η θεατρική μεταφορά του βιβλίου στην Αθήνα αλλά δεν είχα ανακαλύψει το βιβλίο και ούτε καν την παράσταση για να μπορέσω να πάω. Επίσης, με χαρά είδα ότι έχει γίνει και ταινία του παλιού ελληνικού κινηματογράφου υπό την σκηνοθετική επιμέλεια του Ντίνου Κατσουρίδη και με πολλούς αγαπημένους ηθοποιούς. Ελπίζω μόνο να υπάρχει στο video club αύριο.

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Γιάννης Μαρής
Εκδόσεις: Ατλαντίς 
Αριθμός σελίδων: 207 (στην ανατύπωση που διάβασα εγώ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)