Δευτέρα, 17 Ιουνίου 2013

Μια μέλισσα τον Αύγουστο -2006-

Περίληψη και κριτική

Ο Χάρης μαζί με την γυναίκα του, την ερωμένη του και την ετεροθαλή αδερφή του φτάνουν σε μια εξωτική παραλία κοντά στο νησάκι που κάνουν διακοπές. Μια μέλισσα είναι αρκετή για να φέρει στην επιφάνεια τον άλλο του εαυτό, με διαφορετικές σκέψεις, αντιλήψεις και συναισθήματα. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η φωτιά που προκλήθηκε από έναν νεαρό που συνδέεται στενά με την Βάσω, την γυναίκα του Χάρη. Πόσο εύκολο είναι να απομονώσεις και να πετάξεις μακριά το κομμάτι του εαυτού σου που σε τραβάει πίσω;Η ιστορία έχει άφθονες δόσεις χιούμορ ακόμη και κατά την διάρκεια του δικαστηρίου, της παράλληλης ιστορίας με την κεντρική. Οι άνθρωποι πολλοί, οι πλευρές τους ακόμα περισσότερες. Ο καθένας κρατάει τα δικά του μυστικά και φανερώνει μόνο όσα νιώθει ότι οι άλλοι θέλουν να δουν. Όσο χιούμορ κι αν εσωκλείεται στο σενάριο, το βαθύτερο νόημα είναι βαθιά δραματικό, σε σημείο που σε θλίβει αν το φτάσεις στην άκρη του.

Δεν είμαι ο μεγαλύτερος θαυμαστής του καλοκαιριού αλλά είναι μερικά πράγματα τα οποία το κάνουν να φαίνεται λιγότερο ανυπόφορο. Ένα από αυτά είναι και μερικές ταινίες σαν αυτές που παρά τις ατέλειες που φέρνουν πίσω τους δεν χορταίνω να τις βλέπω και είναι αχώριστα συνδεδεμένες με το καλοκαίρι, η συγκεκριμένη κυρίως με τον Αύγουστο, οι λόγοι ευνόητοι. Το καλοκαιρινό τοπίο, η θάλασσα, το γέλιο που αναζητάς σε κάτι στιγμές καλοκαιρινής πλήξης, όλα αυτά είναι ένα πακέτο που συντροφεύει πολλές ταινίες.

Οι ερμηνείες είναι από τις καλύτερες, κατά την ταπεινή μου άποψη, που έχουμε δει σε ελληνική ταινία των τελευταίων χρόνων. Δεν λέω ότι είναι εξαιρετικές, αλλά από αυτά που έχουμε δει σίγουρα είναι ανώτερες. Η Σμαράγδα Καρύδη μοναδική, όσο αναγνωρισμένη κι αν είναι, πάντα θα λέω ότι είναι αδικημένη, δεν σταματάω να την απολαμβάνω όπου κι αν πρωταγωνιστεί, και εδώ έδωσε ρέστα ακόμα και αν ο ρόλος της χωρούσε κι άλλες ατάκες, κι άλλη δουλειά. Πολύ μου άρεσε και η προσέγγιση στο ρόλο του Αντώνη Λουδάρου ως "άλλος" Χάρης αν και υπήρξε ένας αχρείαστος υπέρμετρος ενθουσιασμός.

Στα αρνητικά τώρα... Προφανώς δεν συμπληρωνόταν ο απαιτούμενος χρόνος, δεν υπάρχει άλλη εξήγηση στο γιατί δεν υπήρχε πιο γρήγορη ροή, σε σημείο που κατέστρεφε τα πάντα αυτή η στασιμότητα στα ίδια και τα ίδια αντί να δούμε κάτι να προχωράει, να υπάρχει μια εξέλιξη μέχρι να φτάσουμε στην πολυπόθητη κορύφωση η οποία ήταν τουλάχιστον μαγευτική, δεν λέω τίποτα περισσότερο γιατί αυτή την σκηνή αξίζει περισσότερη από κάθε άλλη να την ανακαλύψετε μόνοι σας.

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Αθερίδης
Πρωταγωνιστούν: Θοδωρής Αθερίδης, Αντώνης Λουδάρος, Σμαράγδα Καρύδη, Βίκυ Βολιώτη, Αλίνα Κοτσοβούλου, Γιώργος Κορμανός
Διάρκεια: 95 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 8/10

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)