Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2013

Έγκλημα στα παρασκήνια -1960-

Περίληψη και κριτική

Λίγο πριν την πρεμιέρα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου, φωνές ακούγονται στο θέατρο. Η πρωταγωνίστρια έχει δολοφονηθεί ενώ ένας από τους ηθοποιούς έχει εξαφανιστεί. Ο αστυνόμος Μπέκας και ο Μακρής, διευθυντής μεγάλης εφημερίδας, ανακρίνουν υπόπτους, εμπλέκονται σε παρακολουθήσεις και κάνουν ότι μπορούν για να βρουν την άκρη του νήματος. Τα πράγματα φαίνονται να περιπλέκονται όλο και πιο πολύ και οι ύποπτοι να πολλαπλασιάζονται χωρίς να φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει διαπράξει το έγκλημα.

Η κινηματογραφική μεταφορά του αστυνομικού μυθιστορήματος που σχολιάσαμε χτες. Το σενάριο θα έλεγε κανείς ότι ήταν ιδανικά γραμμένο για να γίνει ταινία οπότε πιστεύω ότι οι αλλαγές ήταν περισσότερες από εκείνες που θα έπρεπε να γίνουν. Προφανώς στόχευαν στον περιορισμό του κόστους καθώς κάποιες σκηνές ίσως θεωρούνταν πολυδάπανες για την εποχή αλλά με λίγη προσπάθεια πιστεύω ότι θα είχαμε καλό αποτέλεσμα με μικρότερο προϋπολογισμό, ενώ τώρα με κάποιες από τις αλλαγές απογοητεύτηκα αρκετά. Αφαίρεση χαρακτήρων, το ταξίδι στην Λάρισα δεν υπήρξε, η τελευταία ανάκριση της Χαλκιά χάθηκαν εντελώς. Σε αστυνομικές ταινίες μυστήριου αυτό που όλοι αποζητούν είναι η ένταση, η αγωνία και η πολυπλοκότητα. Θες και να μπερδευτείς γιατί σου δημιουργείται η αγωνία άρα όταν όλα υπεραπλουστεύονται χάνεται και λίγο το νόημα.

Πάντα βλέποντας παλιές ελληνικές ταινίες κρίνω από άλλη σκοπιά αναλογιζόμενος τις δυνατότητες που υπήρχαν τότε. Άρα, παρά τα αρνητικά που αναφέρθηκαν πιο πάνω, για την δεκαετία του '60, σε ένα είδος που δεν είχε την ίδια πέραση με άλλα όπως ας πούμε η κωμωδία στην Ελλάδα, το αποτέλεσμα ήταν αξιόλογο για αυτό και βραβεύτηκε με δύο βραβεία εντός Ελλάδας και συμμετείχε στις Κάννες το 2001! 

Οι ερμηνείες ήταν αρκετά καλές, παράδειγμα για όσα βλέπουμε σήμερα. Κατά την άποψή μου η Μάρω Κοντού και ο Αλέκος Αλεξανδράκης είναι φτιαγμένοι για τέτοιες ταινίες! Όσο καλοί και αν είναι στο κωμικό είδος, εδώ είναι καταπληκτικοί, τους ταιριάζει απόλυτα! Η Ζωρζ Σαρρή επίσης καταπληκτική, ερμηνεία δυνατή, με πάθος και ενέργεια. Πρέπει να πω, ότι είναι μερικές ταινίες που υπάρχει ένας μικρός ρόλος με έναν ηθοποιό που κλέβει την παράσταση και περιμένεις για αυτόν πάνω από όλα. Εδώ, ήταν ο Λαυρέντης Διανέλλος που και τις τέσσερις φορές που τον είδαμε παρακαλούσα να μην τελειώσει η σκηνή, δείτε την ταινία στο τέλος της ανάρτησης και θα καταλάβετε, οι εκφράσεις του ήταν αξεπέραστες!


Ταυτότητα ταινίας:
Σενάριο: Γιάννης Μαρής
Σκηνοθεσία: Ντίνος Κατσουρίδης
Πρωταγωνιστούν: Αλέκος Αλεξανδράκης, Τίτος Βανδής, Μάρω Κοντού, Αλίκη Γεωργούλη, Ζωρζ Σαρρή
Διάρκεια: 79 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 7/10

Δείτε την ταινία εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)