Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Βιβλίο: Άνθρωποι και ποντίκια

Περίληψη και κριτική

Ο γιγαντόσωμος Λένι σε συνεργασία με τον πολυμήχανο Τζορτζ ταξιδεύουν σε όλη την Αμερική κατά τη διάρκεια του πολέμου σε αναζήτηση δουλειάς σε αγροκτήματα. Όνειρό τους, κυρίως του Λένι ο οποίος παρά την δύναμή του έχει μυαλό και καρδιά μικρού παιδιού, είναι να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι με τη δική τους γη. Στην δουλειά που πιάνουν φαίνονται να είναι πολύ κοντά στο να επιτύχουν τον στόχο τους μέχρι που δυσάρεστα και απρόοπτα γεγονότα προκαλούνται...


Είχα πολύ καιρό να νιώσω να με παρασύρει και να με κάνει να αγωνιώ τόσο πολύ ένα βιβλίο. Για αυτό ευχαριστώ το Μεγαλείο των τεχνών της Γιώτας Παπαδημακοπούλου που μέσω ενός διαγωνισμού μου έδωσαν την ευκαιρία να το κερδίσω και να το διαβάσω. Είναι ένα μικρό βιβλίο, που δεν σε αφήνει να το αφήσεις από τα χέρια σου αν δεν το τελειώσεις για αυτό και μου πήρε λιγότερο από τρεις ώρες (ένα μεσημέρι) να το ολοκληρώσω.

Οι χαρακτήρες καταφέρνουν να σε παρασύρουν σε μια άλλη εποχή, με τις δυσκολίες και τις ιδιαιτερότητές της. Το πιο μαγικό στοιχείο του βιβλίου είναι οι περιγραφές της φυσικής ομορφιάς και του ποταμού στον οποίο καταλήγουν οι πρωταγωνιστές του βιβλίου στην αρχή και το τέλος. Η πλοκή δεν σταματάει να εξελίσσεται και να φέρνει ανατροπές, σε προκαλεί να γίνεις μέρος κάτι το οποίο το νιώθεις κι εσύ ο ίδιος.

Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από όλους καθώς θίγει το θέμα των κοινωνικών τάξεων και τις ανατροπές που μπορούν να δεχτούν τα όνειρά μας από την μία στιγμή στην άλλη. Φαντάζομαι ότι ο καθένας θα το σύστηνε ανεπιφύλακτα και η τιμή της τελευταίας του ανατύπωσης από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος είναι πολύ προνομιακή και δίνει την ευκαιρία στον καθένα να το κάνει δικό του.

Ταυτότητα βιβλίου:
Συγγραφέας: Τζον Στάινμπεκ
Μετάφραση: Μιχάλης Μακρόπουλος
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος
Αριθμός σελίδων: 163

2 σχόλια:

  1. Πάντα τυχερός Δημήτρη! Πολύ ωραία η προσέγγιση που έκανες στο βιβλίο. Να 'σαι καλά!! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ, ευχαριστώ και.. ευχαριστώ!! Άντε και οι Ξεπεσμένοι Άγγελοι την επόμενη φορά!

      Διαγραφή

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)