Τετάρτη, 5 Δεκεμβρίου 2012

Το αστέρι του Βορρά (The Golden Compass) -2007-

Περίληψη και κριτική

Σε ένα σύμπαν διαφορετικό από αυτό που γνωρίζουμε η ανθρώπινη ψυχή παίρνει την μορφή ζώων. Η Λύρα είναι ένα 12χρονο ορφανό κορίτσι που ξέρει ότι μια νέα εποχή είναι κοντά. Μια εποχή που η ψυχή αποκόπτεται από τον άνθρωπο και ένας ψυχρός και δύσκολος πόλεμος είναι προ των πυλών.

Δεν είναι η πιο απλοϊκή ταινία, μπορείς να την δεις άπειρες φορές και να συνεχίζεις να ερμηνεύεις όλο και περισσότερα από τα στοιχεία που παρουσιάζονται. Μπορεί να γίνει η αγαπημένη σου, κυρίως, αν είσαι λάτρης των εφέ και των ταινιών φαντασίας. Δεν θα βαρεθείς αλλά αντιθέτως θα σου κινήσει το ενδιαφέρον. 


Από σκηνοθετική άποψη, βλέπουμε μία πολύ καλή προσπάθεια που αναβαθμίζει την μεταφορά από το βιβλίο η οποία δεν έγινε με ιδιαίτερη επιτυχία κατά την άποψή μου. Οι ερμηνείες είναι ικανοποιητικές χωρίς να μιλάμε για κάτι ιδιαίτερα εντυπωσιακό όπως οι περισσότεροι θα προσδοκούσν ακούγοντας τα ονόματα Νικόλ Κίντμαν και Ντάνιελ Κρεγκ στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Προσωπικά, ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι αυτός του Γιόρεκ Μπάρνισον, της αρκούδας, ο οποίος ερμηνεύτηκε με μεγάλη επιτυχία!

Συνοψίζοντας, αξίζει να προβληθεί, έχει ένα συνεχές ενδιαφέρον με μυστήρια πλοκή. Είναι καλά δουλεμένη χωρίς πρόχειρες σκηνές αλλά καλοδουλεμένες ως την τελευταία λεπτομέρεια. Με την πρώτη προβολή ίσως φέρει μπερδεμένες σκέψεις στους θεατές που συνήθως φέρουν δυσαρέσκεια όταν κάτι δεν είναι μασημένο μέχρι να γίνει κατανοητό σε βαθμό αηδίας.

Ταυτότητα ταινίας:
Πρωταγωνιστούν: Νικόλ Κίντμαν, Ντάνιελ Κρεγκ, Ντακότα Μπλου Ρίτσαρντς, Μπεν Γουάλκερ
Δανείζουν τις φωνές τους: Φρέντι Χάιμορ, Ιαν ΜακΚέλεν, Ιαν ΜακΣάιν
Σκηνοθεσία: Κρις Βάιτζ
Διάρκεια: 108 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 8/10

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)