Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2012

2012 -2009-

Περίληψη και κριτική

Φήμες κυκλοφορούν για την καταστροφή του κόσμου την 21η Δεκεμβρίου του 2012 σύμφωνα με το ημερολόγιο των Μάγια. Καθώς τα σενάρια αρχίζουν να επιβεβαιώνονται και ο αριθμός των θυμάτων να αυξάνονται, ο Τζάκσον προσπαθεί να σώσει τα παιδιά του, την πρώην γυναίκα του και τον αρραβωνιαστικό της. Παράλληλα, σε ειδικά κατασκευασμένες "κιβωτούς" 400.000 άτομα μάχονται για την σωτηρία.Θα προσπαθήσω να μιλήσω για αυτή την ταινία με βάση την εμπειρία μου από την πρώτη φορά που την είδα και όχι την χθεσινοβραδινή. Αυτό συμβαίνει γιατί όσο και αν δεν πιστεύω σε όλες αυτές τις προφητείες, πείτε το αφέλεια, αλλά αγχώνομαι όταν ξέρω ότι όλα αυτά υποτίθεται ότι θα συμβούν σε 11 μέρες για αυτό και είδα την ταινία με άλλο μάτι. Αλλά και την πρώτη φορά οφείλω να πω ότι είχα εντυπωσιαστεί.

Αν εξαιρέσουμε όμως τα εφέ, σεναριακά και σκηνοθετικά δεν μιλάμε για ένα μοναδικό αποτέλεσμα, πολύ καλό ναι αλλά μέχρι εκεί. Τα εφέ λοιπόν είναι ο παράγοντας που κάνει αυτή την ταινία να ξεχωρίζει τόσο. Επίσης οι ερμηνείες των ηθοποιών ήταν πολύ καλές και ιδίως του βασικού πρωταγωνιστή που έχει αναλάβει τον ρόλο του Τζάκσον και προσωπικά θεωρώ ότι δίνει ρέστα. Τα περισσότερα μέλη του υπόλοιπου καστ κάνουν μια πολύ καλή προσπάθεια αλλά δεν φαίνεται ότι όλο αυτό που κάνουν το "παράγουν", φαίνεται λίγο πιο επιτιδευμένο.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα πολλών ήταν η μεγάλη διάρκεια της ταινίας. Πιστεύω όμως ότι δεν σε κάνει να βαριέσαι, το αντίθετο μάλιστα, κρατάει το ενδιαφέρον. Είναι πολύ καλό τέτοιες ταινίες που έχουν πολλά να δείξουν να έχουν διάρκεια σε αντίθεση με άλλες που έχουν έλλειψη έμπνευσης και φαντασίας και πασχίζουν να διαρκέσουν όσο πιο πολλοί μπορούν.

Γενικά, λοιπόν, μιλάμε για μια ταινία που εντυπωσίασε το κοινό λόγω των εφέ. Εκτός αυτού είχε το σωστό timing. Κυκλοφόρησε τη στιγμή που οι φήμες αυτές άρχισαν να εξαπλώνονται. Αν είχε βγει νωρίτερα πιστεύω ότι η ποιότητα των εφέ δεν θα ήταν τόσο καλή ενώ αν είχε βγει αργότερα που θα είχε ξεκαθαρίσει το τοπίο της φημολογίας δεν θα έμπαινε τόσος κόσμος στην διαδικασία του να τη δει. Τον στόχο της όμως τον κατάφερε: 200.000.000 ο προϋπολογισμός ενώ 760.000.000 τα κέρδη.

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Ρόναλντ Έμεριχ
Σενάριο: Χάραλντ Κλόουζερ, Ρόναλντ Έμεριχ
Πρωταγωνιστούν: Τζον Κιούζακ, Τσιούετελ Έτζιοφορ, Αμάντα Πιτ, Όλιβερ Πλατ, Θάντι Νιούτον, Ντάνι Κλόβερ, Γούντι Χάρελσον
Διάρκεια: 159 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 9/10

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)