Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Μόνος στο σπίτι 2: Χαμένος στη Νέα Υόρκη (Home Alone 2: Lost in New York) -1992-

Περίληψη και κριτική

Ο μικρός Κέβιν αυτή τη φορά χάνει τους γονείς του ενώ επιβιβάζεται σε λάθος αεροπλάνο. Μαζί του έχει πολλά μετρητά και πιστωτικές κάρτες που του εξασφαλίζουν μια διαμονή σε ένα καλό ξενοδοχείο το οποίο καταφέρνει να κάνει άνω κάτω. Οι γνωστοί ληστές σχεδιάζουν να ληστέψουν ένα μαγαζί παιχνιδιών και ο Κέβιν είναι για ακόμη μία φορά εκεί για να τους εμποδίσει.Συνήθως λένε ότι τα πρωτότυπα είναι καλύτερα. Σε αυτή την περίπτωση δεν ξέρω πραγματικά τι μου αρέσει πιο πολύ. Η πρώτη είναι καταπληκτική, δύσκολο να ανέβει πιο πάνω ο πήχης αλλά πιστεύω πως και αυτή είναι σε εξίσου υψηλά επίπεδα. Ο Κρις Κολόμπους είναι ακόμα εδώ, ευτυχώς, με μια ανώτερη σκηνοθετική επιμέλεια.

Το κακό της ταινίας αυτής είναι ότι για να εξασφαλίσει την επιτυχία της πρώτης ακολουθεί πολλά ίδια μοτίβα. Ας πούμε στην πρώτη ταινία είχαμε τον κύριο με την σκούπα, τώρα έχουμε την κυρία με τα περιστέρια που ενώ τρομάζουν τον Κέβιν τελικά γίνονται φίλοι του, τον βοηθάνε κλπ. Επίσης δεν είναι ότι πιο συνηθισμένο να ξαναχάσει γονείς, να πέσει στους ίδιους ληστές, να ξέρει για το τι πρόκειται να συμβεί και να καταφέρει να τους "κερδίσει" εξίσου επιτυχημένα και πάλι. Είναι κατά κάποιο τρόπο μια αντιγραφή της πρώτης, πετυχημένη αντιγραφή αλλά και πάλι αντιγραφή.

Σε γενικές γραμμές είναι μια ταινία που δεν ήταν απαραίτητο να γίνει δεύτερη αλλά τουλάχιστον έγινε με επιτυχία. Η τρίτη και η τέταρτη ταινία, ωστόσο, που είχαν αρκετές αλλαγές δεν έφτασαν το επίπεδο αυτών των δύο πρώτων. Ειδικά η τρίτη, η οποία είναι και η λιγότερο γνωστή, που βασίστηκε σε τελείως άλλη ιστορία δεν μου άρεσε ιδαίτερα. Αυτός είναι και ο λόγος που η τέταρτη βασίστηκε πάλι στην ιστορία του Κέβιν αλλά και πάλι δεν εισέπραξε όση αγάπη, αν μπορώ να το πω κι έτσι, όση έδειξε ο κόσμος για τις δύο πρώτες ταινίες.

Ταυτότητα ταινίας
Σκηνοθεσία: Κρις Κολόμπους
Πρωταγωνιστούν: Μακόλει Κάλκιν, Τζο Πέσι, Ντάνιελ Στερν, Τζον Χερντ, Μπρέντα Φρίκε
Διάρκεια: 116 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 8,5/10 (αν και δυσκολεύτηκα να αποφασίσω)

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)