Κυριακή, 18 Νοεμβρίου 2012

Spirit, το άγριο άλογο (Spirit: Stallion of the Cimarron) -2002-

Περίληψη και κριτική

Ο Σπίριτ, είναι ένα νεαρό και άγριο άλογο που παρά την αγάπη του για την ελευθερία βρίσκεται συνεχώς δεμένος και ανήμπορος να τρέξει ελεύθερος. Όταν βρίσκεται στην αιχμαλωσία του αγγλικού στρατού, για καλή του τύχη, βρίσκει στον δρόμο του έναν Ινδιάνο που τον βοηθάει να δραπετεύσει και είναι και η αιτία που στον δρόμο του θα βρεθεί το άλογο που θα αγαπήσει βαθιά, η Βροχή. Ακόμη και αν οι δυσκολίες δεν σταματούν, ο γενναίος Ινδιάνος θα είναι πάντα εκεί ακόμη και αν ο Σπίριτ είναι διστακτικός.


Άλλη μία καλή ταινία κινουμένων σχεδίων για σήμερα. Η διαφορά της από τους "Ήρωες του δάσους" στην οποία αναφέρθηκα νωρίτερα είναι ότι εδώ δεν μιλάμε για μια ταινία που θα κατανοηθεί και θα προβληθεί τόσο εύκολα σε παιδιά μικρότερης ηλικίας αφού πρέπει να έχεις την ικανότητα να είσαι καθηλωμένος και να αντιλαμβάνεσαι τι συμβαίνει μέσα από κώδικες, όπως είναι η ομιλία των αλόγων σε αυτή την περίπτωση. Επίσης, ένα παιδάκι 4 ή 5 χρονών θα χαρεί και θα χαμογελάσει όταν δει τα άλογα αλλά δεν ξέρω σίγουρα ποια θα ήταν η αντίδραση όταν κάποιοι "άνθρωποι" θα προσπαθήσουν να τα σκοτώσουν ή όταν δουν τα πάντα να είναι μέσα σε μία φλεγόμενη λαίλαπα.

Έχω την αδυναμία στα ζώα και βλέποντας τα υπέροχα αυτά ζώα να χαίρονται και να πονάνε  μεταδιδόταν και σε εμένα το κάθε συναίσθημα που βίωναν την ανάλογη στιγμή. Είναι ωραίο να βλέπεις ότι αγάπη υπάρχει παντού, αλλά δυστυχώς ο κόσμος έχει και πόνο, μίσος, κακία και ασπλαχνία.

Είχε μία πολύ πλούσια μουσική επένδυση, η οποία ήταν πολύ καλή γιατί η ταινία περιείχε λίγο λόγο σε σχέση με το χλιμίντρισμα και με τη μουσική δεν βγήκε ένα ενοχλητικό, στο αυτί του θεατή, αποτέλεσμα. Ορισμένοι στίχοι δεν ήταν και ιδιαίτερα προσεγμένοι, φαντάζομαι ότι το ίδιο δεν ισχύει στο πρωτότυπο, αλλά κατανοώ ότι όταν έχεις μια μουσική με έτοιμο αγγλικό στίχο είναι δύσκολο να προσθέσεις στίχο που να ταιριάζει απόλυτα.

Δεν ξέρω αν η σκηνοθεσία είναι πιο δύσκολο σε ένα κινούμενο σχέδιο ή σε μία ταινία με πραγματικά πρόσωπα και χώρους. Οφείλω να πω ότι σε αυτήν την περίπτωση σκηνοθετικά μιλάμε για ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα και μάλιστα όχι για τους καιρούς του 2010 ή 2012 αλλά 2002 που ακόμη σημειωνόταν σιγά σιγά η πρόοδος και η εξέλιξη στον χώρο των κινουμένων σχεδίων αλλά και πάλι μιλάμε για ένα ικανοποιητικότατο αποτέλεσμα. Από σχεδιαστική πλευρά, δεν ήταν ένα θαύμα αλλά είχε μια ωραία άποψη. Αν αυτή η ταινία έβγαινε φέτος με τις ικανότητες του σήμερα θα μιλούσαμε για ένα άρτιο αποτέλεσμα

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Κέλυ Άσπμπουρι, Λόρα Κουκ
Σενάριο: Τζον Φούσκο
Δανείζουν τις φωνές τους: Ματ Ντέιμον, Τζέιμς Κρόμγουελ, Ντάνιελ Στούντι, Τσόπερ Μπερνέτ, Τζεφ Λε Μπέου, Τζον Ρουμπάνο
Διάρκεια: 83 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 8,5/10 

Trailer:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)