Δευτέρα, 5 Νοεμβρίου 2012

Piranha -2010-

Περίληψη και κριτική

Περίοδος τουρισμού στη λίμνη Βικτώρια. Η σερίφης, Τζούλι, αφήνει τον μεγαλύτερο γιο της, Τζέικ, υπεύθυνο για την προστασία του μικρότερου αδερφού του και της μικρότερης αδερφής τους. Ο Τζέικ όμως,  έχει άλλα σχέδια: να βοηθήσει προτείνοντας ειδυλλιακά σημεία για την παραγωγή μίας ταινίας πορνό. Εν τω μεταξύ, η λίμνη έχει γεμίσει προϊστορικά πιράνχα που κατασπαράζουν όποιον έχει την ατυχία να τα πλησιάσει. Ποιος θα καταφέρει να μείνει ζωντανός;


Δεν θα καταλάβω ποτέ την τακτική αυτών των ταινιών που θέλουν να σου προκαλέσουν τρόμο με καρχαρίες, πιράνχα, τέρατα και πάει λέγοντας. Έχουν μία σκηνή τρόμου στην αρχή, πάει μονότονα για ένα μεγάλο κομμάτι της ταινίας και ο τρόμος, όσο έντονος κι αν είναι, επανέρχεται στα τελευταία λεπτά. Τους έχει πει κανείς ότι όσοι βλέπουν μια ταινία βλέπουν μέχρι το 5ο, άντε 10ο λεπτό και μετά περιμένουν να περάσει καμιά ώρα για να επιστρέψουν;

Γενικότερα, η ταινία ήταν καλή, αλλά τίποτα περισσότερο. Η πλοκή δεν ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή, αντιθέτως ήταν προβλέψιμη σε βαθμό αηδίας. Λες και είναι η πρώτη ταινία με επικίνδυνα πλάσματα που σκοτώνονται τα 2/3 του καστ, και μέσα οι μισοί πρωταγωνιστές. Αν εξαιρέσουμε τα τελευταία 30 δευτερόλεπτα που με άφησαν αποσβολωμένο και μου ξέφυγε μια κραυγή, μπορούσα να προβλέψω την κατάληψη από την μέση της ταινίας. 

Οι ηθοποιοί ήταν πειστικοί στους ρόλους τους, κάτι που έδινε ένα συν στην ταινία. Πιστεύω, ότι όταν παίζεις σε μια τέτοια ταινία και έχεις διαβάσει ένα σενάριο που σε αφήνει άλαλο και βλέπεις από τόσο κοντά ότι είναι όλα τόσο ψεύτικα, είναι δύσκολο να πείσεις τον εαυτό σου "αυτό συμβαίνει στα αλήθεια" και να παίξεις καλά. Δεν είναι τυχαίο που δεν βλέπεις τόσο συχνά διάσημους ηθοποιούς σε τέτοιες ταινίες, είναι ένα ρίσκο το πόσο πειστικός θα φανείς. 

Θα προσπαθήσω να μην αποκαλύψω το τελευταίο πλάνο που σε τρομάζει διπλά από ότι η υπόλοιπη ταινία. Αλλά, πρέπει να πω ότι είναι εντυπωσιακό να υπάρχουν πολλά τέτοια πλάνα σε κάθε ταινία τρόμου αλλά κάθε φορά να τρομάζεις τόσο, προσωπικά χρειάστηκε να περάσουν μερικά δευτερόλεπτα για να συνειδητοποιήσω τι ακριβώς είχε συμβεί. Επίσης, αυτά τα τελευταία δευτερόλεπτα με έκαναν να νιώσω μέρος της ταινίας, ότι το βιώνω και εγώ. Σε όλη την υπόλοιπη ταινία ξεχνιόμουν και σκεφτόμουνα διάφορα άσχετα θέματα.

Για να κλείσω, θέλω να πω ένα πράγμα. Όσοι βλέπετε τέτοιες ταινίες και σας πιάνει ύπνος στο ενδιάμεσο, δεν είστε γουρούνια, δεν είστε γαϊδούρια, είστε άνθρωποι που αναγνωρίζετε το ενδιαφέρον από το βαρετό!

Ταυτότητα ταινίας:

Σκηνοθεσία: Αλεξάντρ Αζά
Σενάριο: Πίτε Γκόλντφίνγκερ, Τζος Στόλμπεργκ 

Πρωταγωνιστές: Ελίζαμπεθ Σου, Βινγκ Ρέιμς, Ρίτσαρντ Ντρέιφους, Άνταμ Σκοτ, Έλι Ροθ
Διάρκεια: 85 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 6/10

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)