Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2012

Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο της φωτιάς (Harry Potter and the goblet of fire) -2005-

Περίληψη και κριτική

Το πρωτάθλημα Κουίντιτς αναβάλλεται για φέτος στο Χόγκουαρτς και στη θέση του έρχεται ένας διαγωνισμός με δοκιμασίες που μπορούν να στερήσουν ζωές. Τρία σχολεία θα ενωθούν για να βγουν οι εκπρόσωποί τους. Οι μαθητές πρέπει να προέρχονται από το 7ο έτος αλλιώς οι συμμετοχές δεν θα γίνονται αποδεκτές. Οι εκπρόσωποι αυτή τη φορά όμως δεν θα είναι τρεις αλλά τέσσερις γιατί το όνομα του Χάρι ξεπετιέται τελευταίο από το κύπελλο επιλογής παρά την ηλικία του. Ο Χάρι πρέπει να αντιμετωπίσει δράκους, θαλάσσια πλάσματα και κάτι πολύ πιο επικίνδυνο, τον Βόλντεμορτ με πραγματική σάρκα και οστά αυτή τη φορά.


Μπορούμε να παρομοιάσουμε τις ταινίες του Χάρι Πότερ με ένα γεύμα. Από τα ορεκτικά τώρα αρχίζουμε να περνάμε στο κυρίως πιάτο. Η πραγματική απειλή εμφανίζεται επιτέλους και σιγά σιγά τα πράγματα θα γίνονται πιο αγωνιώδη και επικίνδυνα για όλον τον μαγικό κόσμο στον οποίο ο Βόλντεμορτ θα αρχίσει να μαζεύει οπαδούς και θα κάνει τους θεατές να περιμένουν με πραγματική ανυπομονησία την συνέχεια.

Μετά την πρώτη ταινία με την φιλοσοφική λίθο, αυτή είναι η αγαπημένη μου. Όπως δήλωσε και ο ίδιος ο σεναριογράφος που έκανε την μεταφορά ήταν πολύ δύσκολο να περιοριστεί στην διάρκεια της ταινίας αφού το βιβλίο ήταν άνω των 750 σελίδων με όλα τα κεφάλαια να έχουν κάτι σημαντικό να προσθέσουν στην ιστορία. Σε αυτή την ταινία, η συγγραφέας των βιβλίων επεμβαίνει περισσότερο από ότι συνήθως βοηθώντας τον Κλόουβς για την επιλογή κεφαλαίων. Από τους κριτικούς χαρακτηρίστηκε ως η καλύτερη μεταφορά και συμφωνώ. Σαν ιστορία είναι πιο ωραία η πρώτη αλλά σαν μεταφορά από βιβλίο σε ταινία, το κύπελλο της φωτιάς, την ξεπερνάει. Εισπρακτικά ωστόσο σημειώθηκε άνοδος σε σχέση με τις δύο προηγούμενες με πάνω από 890 εκατομμύρια δολάρια ειπράξεις, ποσό που την κατατάσσει 6η ανάμεσα στις ταινίες της σειράς και 24η πιο εμπορικά επιτυχημένη όλων των εποχών.

Ο σκηνοθέτης άλλαξε ξανά, με τον Μάικ Νιούελ να αναλαμβάνει αυτή τη φορά. Το εντυπωσιακό με τις ταινίες αυτές είναι ότι όσους σκηνοθέτες και αν αλλάξουν, όλοι θα είναι εξαιρετικοί και θα παρουσιάζουν με αρτιότητα τα γεγονότα. Ο Μάικ Νιούελ, ωστόσο, παρά την πολύ καλή δουλειά του παρέμεινε και αυτός μόνο για μία ταινία. 

Τους ηθοποιούς τους βλέπουμε να αλλάζουν από ταινία σε ταινία. Αυτό είναι σε ένα επίπεδο επικίνδυνο αν γίνεται σκόπιμα αλλά από την άλλη πλευρά, έτσι περιγράφονται και στα βιβλία και δεν κουράζεται και ο θεατής βλέποντας πολλά κοινά στοιχεία σε ούτε μία, ούτε δύο αλλά οχτώ ταινίες. Σε αυτήν την ταινία ξεσπάει πόλεμος δεκαπεντάχρονων κοριτσιών που χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα: οπαδοί Ράντκλιφ και οπαδοί Πάτινσον. Αν κρίνουμε από την κατάληξη της ταινίας, οι οπαδοί του Πάτινσον έχασαν! 

Συμπερασματικά, μιλάμε για μία εξαιρετική παραγωγή και μία άριστη μεταφορά. Η πλοκή περιπλέκεται (αν στέκει αυτή η έκφραση, μου φαίνεται λίγο πλεονασμός) και η ιστορίες συνεχίζουν το δρόμο τους προς το στοιχείο της δράσης, της περιπέτειας με ορισμένα στοιχεία θρίλερ. Αυτός είναι και ο λόγος που αυτή η ταινία είναι η πρώτη που χαρακτηρίζεται ως κατάλληλη για ανηλίκους άνω των δεκατριών.

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Μάικ Νιούελ
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουάτσον, Ρούπερτ Γκριν, Μάγκι Σμιθ, Ρόμπι Κολτρέιν, Άλαν Ρίκμαν, Μάικλ Γκαμπόν, Ρέιφ Φάινς, Μπρένταν Γκλιζόν, Ρόμπερτ Πάτινσον, Μιράντα Ρίτσαρτσον
Διάρκεια: 157 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 9,5/10

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)