Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2012

Ο Χάρι Πότερ και η κάμαρα με τα μυστικά (Harry Potter and the Chamber of secrets) -2002-

Περίληψη και κριτική

Ο Χάρι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει, με τους θείους του και ένα ξωτικό που έρχεται να ταράξει για τα καλά την ζωή του, καταφέρνει να επιστρέψει με τον πιο επεισοδιακό τρόπο στη σχολή για μαγείες και ξόρκια, το Χόγκουαρτς. Κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει. Όλοι μιλούν για την θρυλική κάμαρα με τα μυστικά και για ένα πλάσμα που πετρώνει ότι βρεθεί μπροστά του. Στόχοι γίνονται πρώτα απ' όλα όσοι δεν έχουν μαγική καταγωγή. Η κάμαρα με τα μυστικά, ωστόσο, δεν βρίσκεται από τους καθηγητές αφού λέγεται ότι ένας από τους τέσσερις ιδρυτές της σχολής την έκρυψε πολύ καλά ώστε να μην μπορεί να βρεθεί από τους άλλους ιδρυτές αλλά μόνο από ερπετόφωνους, ένα χαρακτηριστικό που σπέρνει φόβο σε πολλούς.


Αυτή η ταινία δεν πήγε τόσο καλά εισπρακτικά όσο οι υπόλοιπες καταλήγοντας στην 24η θέση των ταινιών όλων των εποχών και 7η ανάμεσα στις 8 τις σειράς με εισπράξεις 878,9 εκατομμυρίων δολαρίων, πόσο που δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο. Προσωπικά είναι από τις λιγότερο αγαπημένες μου. Νιώθω ότι οι πρωταγωνιστές είναι σε ένα ενδιάμεσο στάδιο ωρίμανσης καθώς στην πρώτη ταινία βλέπουμε παιδιά και στην τρίτη ώριμους νεαρούς άντρες και γυναίκες. Η δεύτερη ταινία αποτελεί ένα μεταβατικό στάδιο και για τους πρωταγωνιστές αλλά και για το ύφος των ταινιών αφού δεν έχει κατασταλάξει στο αν θα ακολουθήσει το έντονο προφίλ με δράση από την αρχή μέχρι το τέλος ή στον δρόμο με εντονότερο το στοιχείο της φαντασίας.

Σκηνοθετικά, ο Κρις Κολόμπους συνεχίζει να δίνει ρέστα και στην δεύτερη ταινία. Δεν φαίνεται ότι ο προϋπολογισμός είναι χαμηλότερος διότι γίνεται σωστή αξιοποίηση του ποσού και η ποιότητα μένει υψηλή, χωρίς φτηνά τρικ για να καλυφθεί χρόνος. 

Οι βασικοί πρωταγωνιστές μας βρίσκονται στο στάδιο που προανέφερα αλλά παρά τις κάποιες δυσκολίες που ίσως αντιμετώπισαν έδωσαν και πάλι καλές ερμηνείες. Ο ρόλους του καθηγητή της άμυνας εναντίον των σκοτεινών τεχνών είναι από μόνος του ιδιαίτερα ενοχλητικός, εγωκεντρικός, ηλίθιος και δεν συμμαζεύεται αλλά ο ηθοποιός μου έδινε την εντύπωση πως η ερμηνεία αυτή είναι η γενικότερη αντιμετώπισή του. Αυτό σημαίνει ότι μπήκε πολύ καλά μέσα στον ρόλο σε εντυπωσιακό βαθμό ή ότι πέσαμε σε ψώνιο.

Οι ταινίες τους Πότερ είναι γνωστές για το ότι μόνο προβλέψιμες δεν είναι. Σε αυτήν ισχύει λιγότερο από τις άλλες για μένα. Με τον τρόπο που παρουσιάζονται τα πράγματα βλέπουμε από την αρχή ότι βασικοί ύποπτοι ως διάδοχοι του Σαλαζάρ Σλίθεριν ακυρώνονται οπότε δεν μένουν πολλές εναλλακτικές. 

Στην πρώτη ταινία είπα ότι βιβλίο και ταινία ήταν ένα και λάτρευα και τα δύο, για αυτό άλλωστε όταν λέω θα βάλω Χάρι Πότερ εννοώ πάντα την φιλοσοφική λίθο. Σε αυτήν την απόπειρα μεταφοράς, θα προτιμούσα το βιβλίο με διαφορά, χωρίς να λέω ότι η ταινία δεν ήταν καλή. Ενώ τα γεγονότα είχαν μεταφερθεί με σωστό τρόπο, το βιβλίο έχει το κάτι πολύ παραπάνω. Σκέφτομαι εδώ και πολύ ώρα την κατάλληλη λέξη αλλά είναι μία από τις περιπτώσεις που "σκαλώνεις".

Διαβάζοντας όλα όσα έχω γράψει μέχρι εδώ παρατηρώ ότι τόνισα πολύ τα αρνητικά. Είναι μια καλή ταινία, που καταφέρνει να "εγκλωβίσει" λίγη από την μαγεία του μοναδικού αυτού κόσμου. Σίγουρα, υπάρχουν και καλύτερες αλλά δεν παύει να παραμένει μία αξιόλογη παραγωγή.

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Κρις Κολόμπους
Σενάριο: Τζόαν Ρόουλινγκ, Στιβ Κλόουβς
Πρωταγωνιστούν: Ντάνιελ Ράντκλιφ, Έμα Γουότσον, Ρούπερτ Γκριν, Ρόμπι Κολτρέιν, Ρίτσαρντ Χάρις, Μάγκι Σμιθ
Διάρκεια: 161 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 7/10

Trailer

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)