Σάββατο, 10 Νοεμβρίου 2012

Η κόμισσα της Κέρκυρας -1971-

Πείληψη και κριτική

Η σιόρα Αντζολίνα είναι καθηγήτρια πιάνου, δύο φορές χήρα και αρραβωνιασμένη με τον Πίπη της που την παράτησε ενώ αυτή τρία χρόνια μετά τον περιμένει ακόμα. Ο επιχειρηματίας Καρέλλης προσπαθεί να την πείσει να του πουλήσει το αρχοντικό της που τόσο αγαπάει με πολλούς πλάγιους τρόπους. Την ίδια στιγμή στην Κέρκυρα καταφθάνει ένα μπάλέτο και μια ορχήστρα που καταλήγουν να βρίσκουν κατάλυμα στο σπίτι της Ατζιολίνας, ενώ η ίδια η Ατζιολίνα αντικαθιστά την τραγουδίστρια που τους λείπει. Τα μπερδέματα δεν σταματούν όταν έρχεται η τραγουδίστρια τους η οποία έχει δεσμό με τον αρραβωνιαστικό που περιμένει η Ατζιολίνα.

Με τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο δεν τα πάω ιδιαίτερα καλά γιατί όταν είσαι γεννημένος στην εποχή των ειδικών εφφέ, των περιπετειών που σε καθηλώνουν είναι λογικό να βρίσκεις τα παλιά θεάματα φτωχά. Όμως, τον τελευταίο καιρό συνιδητοποιώ ότι για μια εποχή όπως αυτή της δεκαετίας του '60 και του '70 τέτοια θεάματα ήταν αριστουργήματα. 

Η Ρένα Βλαχοπούλου ήταν από τις λίγες ηθοποιούς τους παλιού ελληνικού κινηματογράφους που από μικρό παιδί λάτρευα όσο καμία άλλα. Ήταν μια γυναίκα όχι το πρότυπο ομορφιάς αλλά με έναν πολύ ξεχωριστό τύπο που όσο και να περσνούσαν τα χρόνια, αυτή παρέμενε πιστή στην εικόνα της 40αρας που έδενε σε κάθε σενάριο, και ειδικά σε αυτό. Αυτός είναι και ο λόγος που ξεκινάω έτσι την κατηγορία αυτή.

Δεν έχει κάτι το τέλειο αλλά καταφέρνει να είναι μια ταινία απολαυστική από την αρχή μέχρι το τέλος. Οι ερμηνείες ήταν όπως όλες όσες συναντάμε σε τέτοιες ταινίες, καλές αλλά υπερβολικές. Σκηνοθετικά δεν πρέπει να έχεις τεράστιες απαιτήσεις. Όλοι έδιναν τον καλύτερο τους εαυτό για ένα καλό αποτέλεσμα στην εποχή εκείνη. Ο Γιάννης Δαλιανίδης, κατά την άποψή μου, ήταν ίσως ο μόνος που ήταν πάντα πιο μπροστά από την εποχή του σκηνοθετικά. Φυσικά και ο Αλέκος Σακελλάριος είχε κάνει πολύ καλή δουλειά.

Από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο μία από τις αγαπημένες μου χωρίς να σημαίνει ότι είναι γενικά μία από τις καλύτερες που έχω δει. Θα περάσεις μιάμιση ώρα ευχάριστα αλλά ως εκεί. 

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Αλέκος Σακελλάριος
Πρωταγωνιστούν: Ρένα Βλαχοπούλου, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νόνικα Γαληνέα, Μάκης Δεμίρης
Διάρκεια: 84 λεπτά

Βαθμολογία ταινίας: 6,5/10

Δείτε την ταινία εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)