Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Ο Θεός αγαπάει το χαβιάρι (God Loves Caviar) -2012-

Περίληψη και κριτική

Η ιστορία του πειρατή και στην συνέχεια εθνικού ευεργέτη Ιωάννη Βαρβάκη σκηνοθετημένη από τον Γιάννη Σμαραγδή που ήδη έχει στο ενεργητικό του την τεράστια κινηματογραφική επιτυχία των περασμένων χρόνων "El Greco". Η ιστορία της ταινίας αυτή περιστρέφεται γύρω από τον Βαρβάκη που από τις θαλάσσιες περιπέτειες καταλήγει στη αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας και από εκεί συνεχίζει στην Κασπία θάλασσα και όλα αυτά για να καταλήξει στην διαλυμένη και διχασμένη Ελλάδα της εποχής του εμφυλίου πολέμου μετά το 1821.

Προσωπικά οι ταινίες εποχής μου προκαλούν μια αποστροφή, δεν μου αρέσουν, δεν μου τραβάνε το ενδιαφέρον. Όμως αυτή η ταινία με το εξαιρετικά επιλεγμένο cast με απίστευτες ερμηνείες, τα νοήματα που καταφέρνει να περάσει, τα μαγικά πλάνα και την πλοκή που είναι και το βασικότερο καταφέρνει να σε κρατήσει.

Σε κάθε ταινία που βλέπω θέλω να έχει ένα ωραίο τέλος. Όχι απαραίτητα μια ευτιχισμένη κατάληξη αλλά να είσαι σε θέση να καταλάβεις τι συμβαίνει χωρίς προχειρότητα και βιασύνη. Σε ένα γεύμα με υπερκαταπληκτικά πιάτα αν το επιδόρπιο είναι για τα σκουπίδι διαλύεται όλη η εικόνα. Για μένα αυτό ισχύει στις ταινίες. Σπάνια βλέπω ένα τέλος που να με αφήνει ικανοποιημένο. Αυτό λοιπόν, έγινε αυτή τη φορά. Εκεί που νομίζεις ότι το τέλος του Βαρβάκη θα έρθει σε συνθήκες που καμία σχέση δεν έχουν με την ζωή του, θυμάσαι την μαγεία των μικρών παιδιών.

"Ψυχή είναι η ελευθερία και ελευθερία η όμορφη ψυχή", "Η ομορφιά πουλιέται, όπως επίσης η πίστη και η φιλία αλλά πότε η αγάπη". Τι μου έμεινε χαραγμένο στο τέλος. Με όσους μίλησα ειδικά για το δεύτερο απόσπασμα με έβρισαν. Ότι πιο σημαντικό και τα λοιπά. Όταν μιλάμε για αγάπη δεν εννοούμε απαραίτητα την ερωτική αγάπη. Αδερφική αγάπη ας πούμε, διαφέρει. Άνετα κάποιος μπορεί  κάποιος να προσποιηθεί ότι είναι φίλος σου αλλά δεν μπορεί να σε αγαπήσει με το ζόρι.

Τι δεν μου άρεσε... Ήθελα περισσότερα ελληνικά στοιχεία και κυρίως περισσότερη ελληνική γλώσσα, η οποία θεωρώ ότι έπρεπε να υπάρχει σε περισσότερα από 6-7 σημεία της ταινίας. Επίσης, η Ελλάδα έχει άπειρους καλούς ηθοποιούς. Στις ταινίες του Σμαραγδή, ξένοι πρωταγνωστές παριστάνουν Έλληνες. Επίσης, ένιωσα την αρχή να κυλάει πολύ αναλυτικά και στο τέλος, ενώ η ταινία παρέμεινε σε εξαιρετικά επίπεδα όπως προανέφερα, έτρεχε λίγο με τις εξελίξεις να κυλάνε ίσως λίγο πιο γρήγορα από ότι θα ήθελα.

Ταυτότητα ταινίας:
Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής
Πρωταγωνιστούν: Sebastian Koch, John Cleese, Juan Diego Botto, Evgeny Stychkin, Olga Sutulova, Λάκης Λαζόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Παύλος Κοντογιαννίδης, Τάσος Νούσιας, Μάνος Τσαγκαράκης
Διάρκεια: 101'


Βαθμολογία ταινίας: 8,5/10

TrailerΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ εκφράστε τα σχόλιά σας με ευγενικό τρόπο!
Ευχαριστούμε που μας επισκεφτήκατε :)